Granatæbleskal, finmalet

kr. 70,00

Beskrivelse

Tørret og pulveriseret skal af granatæble (Punica granatum) fra Indien, 100 g.

Granatæblet har siden antikken været dyrket i Middelhavsområdet, Mellemøsten og Indien, både som madvare, men lige så meget som farvestof. Granatæble optræder nærmest lige så tit som krap i antikke orientalske tæpper. Dominique Cardon kalder granatæblet for “Farverens gyldne æble”.

Skallen indeholder både et gult farvestof (flavonoid) og forskellige garvestoffer, og det gør granatæbleskallen til et farvestof med mange anvendelser.

Man kan farve gult på alunbejdset uld med granatæbleskal, med jernbejdsning eller efterbehandling med jern skifter denne gule meget stærkt til det grønne.

For at farve gult eller grønt på alunbejdset uld lægges pulveret af granatæbleskal i blød natten over, og koges herefter op. Når det er kølet af kan pulveret filtreres fra før farvning, eller man kan farve direkte i opløsningen. I så fald skal garnet vaskes rigtig godt efter farvning for at komme af med al pulveret. 10-20% af garnvægten er nok med den pulveriserede skal, altså 10-20 g farvestof pr. 100 g garn.

Granatæbleskal kan også bruges som kilde til garvestoffer. Her kan man erstatte andre kilder til garvesyre i en opskrift, for eksempel når man farver grå eller sort på hør og bomuld med garvesyre og jern. Også her vil 10-20% af garnvægten være et udgangspunkt.