Jernvitriol

kr. 36,00kr. 84,00

Beskrivelse

Jernvitriol til fordunkling. Jernvitriol kaldes også jern (II) sulfat.

Jern reagerer med garvesyre og danner grå-sorte komplekser, og på plantefibre er behandling med garvesyreholdige planter efterfulgt af jern den ældste kendte farvemetode overhovedet, endnu ældre end farvning med indigo, som har været kendt i mindst 6000 år!

Desuden kan de fleste gule farver fordunkles med jern, så man opnår støvede grønne toner, som ellers ikke er mulige at opnå med planter.

En generel metode til modifikation/fordunkling med jern: Først farves tekstilet i det ønskede farvebad og tages op af farvebadet. Nu afvejes jernvitriol, ca 1% af tekstilets vægt, og opløses i det varme farvebad. Der røres godt rundt, og tekstilet kommes tilbage i farvebadet i 10 minutter. Hvis man farver på uld tages det ud efter 10 minutter og drypper af. Så snart det er kølet vaskes det i almindelig håndvask til der ikke kommer mere overskudsfarve ud. Det er vigtigt at fjerne overskuddet af jern med det samme, da det ellers kan mørne ulden. Hvis der farves på plantefibre kan de godt tåle jern i lidt længere tid uden at mørne, men man skal dog stadig være opmærksom på at fjerne overskuddet.

Jernvitriol er også uundværligt til ecoprint, hvor det bruges både på papir og tekstil, enten alene eller sammen med alun – enten til bejdsning før print, eller som et jernmættet lag ovenpå det tekstil der printes med, et såkaldt “iron blanket”.

Jernvitriol håndteres med forsigtighed: må ikke indtages, og undgå kontakt med hud og øjne. Brug handsker når der arbejdes med jernvitriol.

Yderligere information

Mængde

100 g, 250 g